مقدمه
23 اکتبر 2000 میلادی یعنی دوم آبان سال 1379 شمسی سرویس تبلیغات در گوگل شروع به فعالیت کرد. در اون موقع هیچوقت فکر نمی کردند این روش بتواند سهم بزرگی در صنعت بازاریابی وب ایجاد کند. در ابتدا رویکرد این روش بالا آوردن سایت در نتایج جستجو بود. ولی با گذشت زمان گستره ای از انواع تبلیغات را در پوشش داد. تبلیغات در: نمایش جستجو، شبکه نمایش، یوتویوب، اپلیکشن موبایل، فروشگاه و محلی از انواع روش های تبلیغات در گوگل می باشد. در ادامه تمامی این روش ها را بررسی خواهیم کرد.
اهمیت
اگر تبلیغات در گوگل کارآیی نداشت، تا به امروز این میزان پیشرفت نمی کرد. مسلما گزینه قدرتمندی برای تبلیغات در حوزه اینترنت بوده است. پیشرفت ها باعث شد که طراحان این بخش ویژگی های جدیدی ارائه دهند که این امکانات منجر به ایجاد کمپین های تبلیغاتی حرفه ای تر، امکان هدف گذاری دقیق تبلیغات و تجزیه- تحلیل های مختلف شد. بنابراین از یک روش که همان اولین نوع تبلیغات متنی (نمایش جستجو) بود، گذر کردند و مدل های دیگری را بوجود آوردند.
انواع کمپین های تبلیغات در گوگل
تبلیغات در نمایش جستجو (Google Search Network ads)
یا تبلیغات متنی تبلیغی است که وقتی کاربر جستجویی در گوگل انجام می دهد، نتایجی مرتبط برای او نمایش داده می شود. این نتایج متنی هستند و توسط یک سری قواعد گوگل که جهت رتبه بندی تنظیم شده است، برای کاربران نمایش داده می شود. این نتایج معمولا در بالای صفحه و پایین صفحه نتایج گوگل قرار می گیرند. قالب این نوع تبلیغ از بخش های زیر تشکیل می شود:
- واژه کلیدی: کلمه کلیدی که کاربر جستجو می کند و گوگل نتایح مختلفی را نشان می دهد.
- حروف اختصاری AD: گوگل نتایج حاصل از جستجو را برای وب سایت هایی که از گوگل ادز استفاده می کنند با حروف AD(AdWords) تفکیک می کند. بنابراین این حروف ثابت توسط گوگل اضافه می شود تا به کاربران نشان دهد که وب سایت مربوطه از تبلیغات در گوگل استفاده می کند.
- لینک: صفحه ای از وب سایت تون که کاربران در صورت کلیک بر روی آن، باید وارد سایت شما شوند را نشان می دهد.
- عنوان: عنوان تبلیغ که بصورت دلخواه تعریف می شود.
- توضیحات: توضیحات بیشتر تبلیغ که بصورت دلخواه تعریف می شود.
لینک، عنوان و توضیحات تبلیغ توسط کنترل پنلی که در اختیار مشتریان قرار می گیرد، ایجاد می شود. بنابراین توصیه می گردد در نوشتن عنوان و توضیحات از جملات مفید استفاده شود. در تصویر زیر مثالی از تبلیغات در نمایش جستجو و 5 مورد فوق را برای وب سایت ما در واژه کلیدی “تبلیغات در گوگل” مشاهده کنید:
همانطور که بالاتر گفته شد، در کنترل پنل تبلیغاتی تعریف کردیم:
- “تبلیغات در گوگل” به عنوان کلمه کلیدی انتخاب شود.
- حروف اختصاری توسط گوگل اضافه شد تا تبلیغ ما را از دیگر نتایج تفکیک کند.
- لینک صفحه ای از سایت که قصد داریم بعد از کلیک وارد سایت ما شوند را تعریف کردیم.
- عنوان دلخواه را “تبلیغات در گوگل 88521054-021 – بزرگترین مرکزخدمات…” تعریف کردیم.
- توضیحات دلخواه را “اکانت اختصاصی تبلیغ گو گل. رایان هاست همکاری با نماینده رسمی گو گل. پذیرش نماینده فعال. کنترل پنل آنلاین فارسی. گزارش لحظه ای. بهترین تعرفه ها.” تعریف کردیم.
تبلیغات در شبکه نمایش (Google Display Network)
تبلیغات شبکه نمایش یا اختصاری (GDN)، این مدل تبلیغاتی معمولا بصورت تصویر و بنر در سایت هایی زیر مجموعه و همکار گوگل مثل Gmail, Youtube, Goolge play و غیره نمایش داده می شود. وقتی کاربران در اینترنت مشغول مطالعه، چک کردن ایمیل و یا مشاهده کلیپ مورد نظر در یوتویوب هستند، تبلیغات شبکه نمایش کاربرد دارد. دلیل کارآیی این روش به حافظه سپردن تبلیغات توسط کاربران زمانی که مثلا جیمیل خود را چک می کنند تصویر و یا بنر تبلیغات را در گوشه ای از صفحه جیمیل خود می بینند، می باشد. به عبارت دیگر وقتی در سرویس های همکار گوگل (Gmail, Google play, Youtube) گشت گذار می کنید ناگهان در قسمتی بنر یا تصویر یا ویدیو، چشم شما را تحت تأثیر قرار می دهد و شما آن تبلیغ بنری (ویدیویی، تصویری) را در حافظه ذهن تان به یاد دارید. در عکس زیر برخی از این تبلیغات شبکه نمایش را مشاهده کنید:
عملکرد تبلیغات در شبکه نمایش
این روش بر خلاف روش قبل (“تبلیغات در نمایش جستجو”) که سایت های مرتبط را در نتایج گوگل نمایش می داد، بر اساس نمایش حین گشت و گذار در محیط اینترنت از طریق تصویر، بنر و ویدیو و غیره با طرحی جذاب می باشد. عملکرد این روش هدف گرفتن حافظه تصویری کاربران بوده که بتوانند تصویر، بنر و ویدیو دیده شده از تبلیغات را به خاطر بسپارند.
انواع تبلیغات در شبکه نمایش
در بالا 3 حالت رایج این نوع تبلیغات را بیان کردیم. علاوه بر این حالات، 2 حالت متنی و HTML نیز وجود دارد. در ادامه 5 حالت را بررسی کنیم. بنابراین تبلیغات شبکه نمایش شامل:
- متنی: تبلیغ در سایت های همکار گوگل در قالب یک متن ساده می باشد.
- تصویری: تبلیغ در سایت های همکار گوگل به صورت یک عکس می باشد.
- بنر: تبلیغ در سایت های همکار گوگل به صورت عکس متحرک می باشد.
- HTML: تبلیغ در سایت های همکار گوگل به صورت یک لندینگ پیج می باشد.
- ویدیو: تبلیغ در کنار ویدیوهای یوتویوب.
تبلیغات ویدیویی (Video campaigns)
تبلیغ ویدیویی قدرت بالایی در جذب مخاطب دارد. در بحث تولید محتوا، ویدیو جایگاه ویژه ای دارد. چون یک ویدیو کوتاه می تواند محتوایی به اندازه یک صفحه متن را (حتی بیشتر) شامل شود. افراد ترجیح می دهند به جای خواندن متن های طولانی از ویدیو استفاده کنند. تبلیغات ویدیویی گوگل از این رویکرد بهره می برد. همچنین یوتویوب به عنوان بزرگترین و پربازدیدترین بستر ویدیویی جهان شناخته شده است.
بنابراین تبلیغ ویدیویی گوگل این امکان را می دهد تا ویدیوهای خود را در نتایج سرچ یوتیوب یا قبل، در هنگام و یا بعد از پخش ویدیوهای یوتیوب نمایش دهید.
یکی از مزایای این مورد هدف قرار دادن جمعیت های خاصی از کاربران می باشد. جنسیت، سن، علایق گزینه هایی هستند که با کمک آن ها می توانید مخاطبان خود را پیدا کنید و کنترل دقیقی بر روی تبلیغ ویدیویی خود داشته باشید.
فرمت های تبلیغات ویدیویی یوتویوب
تمام ویدیو هایی که از طریق گوگل ادز در یوتویوب پخش می شوند 5 فرمت زیر را دارند:
تبلیغ ویدیویی گوگل در صفحه پخش یوتویوب
در این حالت ویدیوی شما در کنار سایر ویدیوهای یوتیوب در کنار صفحه پخش (صفحه Home یوتویوب) به نمایش در خواهد آمد. و زمانی که کاربر روی پخش ویدیو کلیک کند هزینه از حساب شما کسر می گردد. تصویر زیر را مشاهده کنید.
تبلیغ ویدیویی گوگل در سرچ یوتیوب (discovery ads)
تبلیغات این قسمت مربوط به قسمت سرچ یوتیوب می باشد. زمانی که کاربران کلمه کلیدی خاصی را در یوتیوب سرچ کنند تبلیغات شما برای آن ها در دسترس خواهد بود و فقط زمانی که بر روی ویدیو شما کلیک کنند تبلیغات پخش خواهد شد. در این صورت شما فقط به ازای کلیک شدن بر روی لینک ویدیوی خود هزینه پرداخت خواهید کرد. در تصویر زیر این حالت نمایش داده شده است. در تصویر زیر کاربر عبارت “نحوه پختن استیک” ( how to cook steak) را جستجو کرده که یوتویب اولین ویدیو را با ادز نمایش داده است. (ویدیو دوم بصورت طبیعی و بدون تبلیغات نمایش داده شده است).
نمونه ای دیگر از این حالت را در ستون سمت راست نتایج یوتویوب مشاهده کنید:
تبلیغ ویدیویی گوگل در زمان پخش ویدیو (in-stream ads)
در این حالت ویدیو شما در ابتدا، وسط یا انتهای ویدیوهای کاربرانی که تصمیم گرفته اند از نمایش تبلیغات در ویدیو های خود درآمد کسب کنند، پخش خواهد شد.
روش in-stream ads به دو فرمت پخش می شود:
- Skippable in-stream ads: با گذشت 5 ثانیه کاربران می توانند تبلیغ ویدیو شما را رد (کنسل) کنند. این مورد را بارها در یوتویوب گردی مشاهده کردیم. تصویر زیر را مشاهده کنید. دکمه Skip Ad که با گذشت 5 ثانیه فعال می شود تا اگر تمایل نداشتید تبلیغ را تا اخر ببینید، آن را ببندید. در این مورد فقط اگر کاربر تبلیغ را تا اخر مشاهده کند، هزینه از حساب شما (تبلیغ دهنده) کسر می گردد.
- Non skippable in-stream ads
در این حالت که حداکثر 15 ثانیه تبلیغ پخش می شود، کاربر مجبور است تبلیغات ویدیویی را تا اخر این 15 ثانیه مشاهده کند. در تصویر زیر یک تبلیغ ویدیویی 15 ثانیه ای که قابل رد کردن نیست وجود دارد که بعد 15 ثانیه، کلا تبلیغ حذف می شود و کلیپ مورد نظر پخش خواهد شد.
تبلیغ ویدیویی bumper
مشابه Non skippable in-stream ads در این حالت تبلیغ قابل رد کردن نمی باشد و حداکثر 6 ثانیه طول می کشد. پیغام این نوع تبلیغ، مختصر و مفید می باشد. تصویر زیر را مشاهده کنید.
تبلیغ ویدیویی Outstream ads
این فرمت در یوتویوب پخش نمی شود و فقط در دستگاه های موبایل قابلیت پخش دارد. زمانی که بخواهید دامنه تبلیغات ویدیو های خود را در موبایل گسترش دهید از این روش استفاده می شود.
تبلیغات اپلیکیشن موبایل (App campaigns)
این نوع تبلیغات گوگلی ابزاری برای ارتقا دانلود نرم افزار گوشی همراه (اپ) می باشد. تا به امروز در فروشگاه اپل حدود 1.96 میلیون اپلیکشین ios و گوگل پلی حدود 2.56 میلیون اپلیکشین اندروید برای کاربران منتشر شده است. مسلما با این تعداد اپ ثبت شده و رقابت بالا بین آن ها به سختی می توان جایگاه اپ مورد نظر را بهبود بخشید. بنابراین اینجاست که تبلیغات اپ موبایلی عملکرد خود را نشان می دهد. از طریق این نوع کمپین امکان تبلیغات برای اپلیکشین iOS یا اندرویدی وجود دارد که برای اپ اندروید نیز قابلیت نمایش در صفحه اول گوگل پلی ایجاد شده است. به این صورت که در صفحه اول گوگل پلی تبلیغ شما برای کاربرانی که عبارت های مرتبط با اپ شما را جستجو کرده اند، نمایش داده می شود. کمپین های تبلیغات در گوگل اپ علاوه بر ترغیب کاربران برای دانلود بیشتر اپ شما، برای افرادی که اپلیکیشن شما را دانلود کرده اند ولی استفاده کمتری دارند، کاربرد دارد.
در تصویر زیر یک نمونه از تبلیغات اپ را در قسمت suggested for you مشاهده کنید.
تبلیغات فروشگاهی (Shopping campaigns)
نوع دیگر و بسیار مهم از روش های مختلف تبلیغات، تبلیغات فروشگاهی می باشد. در این حالت محصولات وب سایت به همراه تصاویر و قیمت و اطلاعات دیگر از آن در صفحه اول نتایج گوگل قرار می گیرد. بنابراین با تبلیغات فروشگاهی می توان محصولات فروشگاه های آنلاین را در معرض نمایش بیشتر و در نتیجه فروش بیشتر قرار داد. مانند تصویر زیر. در این مثال کاربر واژه “مداد مکانیکی” (mechanical pencil) را جستجو کرده و نتایج زیر را دریافت کرده است.
و یا در تصویر زیر که کاربر از طریق گوشی همراه خود کلمه “صندلی” (see side chairs) را سرچ کرده و نتایج زیر را دریافت کرده است.
تبلیغات محلی (Local campaigns)
آخرین حالت تبلیغات در مقاله امروز تبلیغ محلی می باشد. در این روش هدف جذب مخاطب برای ترافیک محلی و مراجعه حضوری به محل مورد نظر بوده که مبتنی بر مکان جغرافیایی می باشد. بطور مثال وقتی کاربر رستوران، سالن زیبایی، باشگاه ورزشی و … را جستجو می کند، یک سری نتایج به همراه نقشه برای او به نمایش در می آید. در تصویر زیر عبارت “سالن زیبایی نزدیک من” (hair salon near me) سرچ شده است. و گوگل نتایج تبلیغات محلی را برای او نمایش داده است. اطلاعاتی که در این روش به کاربران نمایش داده می شود آدرس وب سایت، مسیردهی در گوگل مپ و اطلاعات مفید دیگر است.
بنابراین برای شرکت ها، فروشگاه ها ( مغازه هایی) که می خواهد خدمات و محصولات خود را به مشتریانی که در محدوده خود واقع شده اند، به نمایش درآورند کاربرد دارد. در تصویر زیر کاربر عبارت “فروشگاه الکترونیکی” (electronics store) را سرچ کرده و گوگل نتایج تبلیغات محلی نزدیک او را نشان می دهد.
واژه نامه این مقاله
کمپین (campaign): استفاده از روش های مختلفی تبلیغاتی مانند تبلیغات در گوگل، سئو، ایمیل مارکتینگ و … بصورت همزمان برای رساندن یک پیام تبلیغاتی به مخاطب.
نتیجه گیری
با مطالعه مقاله فوق متوجه شدیم که گوگل دست بازاریابان را برای انتخاب روش تبلیغات باز گذاشته (انعطاف پذیری بالا) است. این تنوع انتخاب روش تبلیغاتی گوگل بسته به هدف شما متفاوت است. مثلا اگر هدف شما نمایش قدرت برندتان است، تبلیغات شبکه نمایش پیشنهاد می شود. یا اگر هدف بازدید و کلیک بیشتر برای سایت خدماتی مد نظر است، تبلیغات در نتایج جستجو انتخاب می شود. اگر هدف مکان جغرافیایی مغازه شما است، تبلیغات محلی پیشنهاد می گردد. بنابراین هر یک از روش های فوق مزایای خودش را دارد و آن هم نمایش بیشتر جهت رشد کسب و کار شماست، ولی با هدفی متفاوت.